dimecres, 14 de maig del 2014

Un dia en l'empresa de pràctiques: De la bústia de retorns als lineals de la sala.

Em dic Manuel Morón Alpuente, sóc un dels alumnes de la 18èna promoció del PQPI-PTT d’aux. en vendes, oficina i atenció al públic de Sant Celoni. 
El 4 de març vaig començar les pràctiques a la Biblioteca l’Escorxador de Sant Celoni i durant aquest mes i poc més, estic aprenent moltes coses i he pogut observar moltes de les tasques que comporta treballar en una Biblioteca força gran i amb molta fluïdesa d’usuaris.
Hi ha usuaris que no tenen la disponibilitat suficient  per tornar els "documents" ( s'anomena document a qualsevol material que la biblioteca presta); per tant, just a la cantonada de la Biblioteca, hi ha una bústia que serveix per retornar els documents a qualsevol hora, preferentment, sempre i quan la biblioteca estigui tancada.

En aquesta entrada us explicaré el que es fa amb els llibres que els usuaris retornen a la biblioteca utilitzant la bústia.
Cada dia es treu el carro que hi ha dins de la bústia, es porta al mostrador, es buida, es retorna el carro al seu lloc, i amb un programa informàtic anomenat ‘’Millenium’’, es fan els retorns amb data del dia anterior.
Un cop s’han fet tots aquests retorns, es col·loquen d’una forma concreta, però sense tenir en compte l’ordre alfabètic al carro de devolucions.  A continuació, es magnetitzen els documents ( activar l’alarma ) i es van col·locant al carro corresponent per ordre alfabètic, numèric o de tema.
Hi ha 4 carros diferents: Un que és per a la Sala Infantil, un altre per al Pis de dalt (per estudis batxillerats i universitaris, principalment) i dos destinats a la Sala d’Adults, un d’ells està reservat per a les Novel·les, ja que és el que més es mou a la biblioteca, i l’altre pels Centres d’Interès (com per exemple, el Turisme o la Cuina) i revistes, còmics...
Quan el carro està  ple, es porta a la Sala que correspon i es retorna a la prestatgeria.
Com s’endreça? S’endreça segons el que indica el teixell. El teixell és l'etiqueta que s’enganxa al llom del llibre o a la tapa dels cd’s o pel·lícules. Ha d’estar visible en tots els documents de la biblioteca. Conté lletres, números o un tema en concret escrit.
Per exemple, una novel·la que al llom podem llegir N Aus, anirà abans que una altra que es llegeixi N Vos. Els documents s'endrecen per cognom de l'autor i per matèria, sempre respectant l'ordre alfabètic. S’ha de tenir molta cura a l’hora d’endreçar llibres, ja que un llibre mal col·locat, pot significar que no es pugui trobar o perdre’l. 
Com he fet el miniprojecte?
Per a fer aquest miniprojecte bàsicament he utilitzat en el que he après a l’empresa de pràctiques. Tecnològicament he fet les fotografies amb una càmera i he creat els collages emprant un editor de fotografies online anomenat Picmonkey.

Autor: Manuel Morón Alpuente

2 comentaris:

  1. M'encanta el teu treball Manu, esta ben explicat i sobretot les imatges.

    ResponElimina
  2. M’agrada molt el teu treball esta molt ben explicat, moltes felicitats Manu!!.

    ResponElimina

Una bona escriptura ajuda a una bona comprensió del que voleu compartir!!!